Veliko Gradište

Udaljenost:16 km

potrebno vreme:10 min

pogledaj lokaciju:link

Veliko Gradište se nalazi u severoistočnom delu Srbije i pripada Podunavskom regionu, od Beograda je udaljeno 120 km, a od Srebrnog jezera samo 3,5 km.

Naziv Veliko Gradište prvi put se pominje u Ravaničkoj povelji iz 1381. godine. Dolaskom Turaka na ove prostore grad gubi na značaju, ali razvoj grada počinje njihovim proterivanjem, dok za vreme vladavine Miloša Obrenovića ostvaruje značajnu ulogu u trgovini.

Veliko Gradište među prvim gradovima u Srbiji dobija telegraf, poštu, parobrodsku stanicu i carinarnicu. Sredinom XIX veka Gradište postaje administrativno sedište Ramskog okruga. Iz tog vremena sačuvana je Stara čaršija sa više zgrada koje krasi ih bogata fasadna ornamentika koja na svoj način govori o ekonomskoj moći i prefinjenom evropskom ukusu njihovih graditelja i vlasnika. Stara čaršija je kao ambijentalna kulturno-istorijska celina proglašena spomenikom kulture.

Ovde se nаlаze Crkvа Svetog аrhаnđelа Gаvrilа u Velikom Grаdištu i Stаrа elektrаnа, uprаvnа zgrаdа i kаnаli nа reci Peku. Tu je i Čitаonicа Veliko Grаdište osnovаnа 1848. godine. Veliko Gradište poznato je po muzičkoj manifestaciji Cаrevčevi dаni posvećenoj Vlаstimiru Pаvloviću Cаrevcu, osnivаču Nаrodnog orkestrа Rаdio Beogrаdа, koja se održаvа julа mesecа svаke godine.

Prirodne lepote Srebrnog jezera i okoline

Želite utočište i predah od gradske gužve? Posetite SREBRNO JEZERO i auto kamp Silver Lake Aniva. Na samo 110km od Beograda, kamp se nalazi na atraktivnoj lokaciji, uz obalu uređenog i uvek posećenog Srebrnog Jezera, sa peščanim plažama.